Начин на приготвяне
Разтварям маята в хладко прясно мляко, добавяйки и захарта. В купа пресявам брашното, добавям ванилията и солта.
Разбърквам маслото и захарта до побеляване като маслото трябва да е с мека консистенция. Към тях прибавям шупналата мая.
Измесва се хубаво меко тесто за кифлички, което оставям покрито в купа. Оставям на топло да втаса, след което омесвам още веднъж.
Разточвам кръг, нарязвам на триъгълници, в които слагам сладкото в широкия край и навивам.
Поставям кифличките с локум в тава, постлана с хартия за печене, и ги оставям да втасат още веднъж.
Намазвам ги с жълтък, смесен с малко прясно мляко и олио, поръсвам със мак и ваниловата захар.
Пека пухкавите козуначени кифлички на 180 градуса в предварително загрята фурна, докато се зачервят.
Лесни козуначени кифлички, перфектни за закуска!