Начин на приготвяне
За приготвянето на захаринките е важно продуктите да бъдат със стайна температура.
Пресяваме брашното в голяма купа и правим кладенче.
В него изсипваме разбитото киселото мляко, смесено с амонячната сода.
Към сместа постепенно прибавяме при непрекъснато разбиване, ванилиите, настърганата кора от цитруса и смесените растителна мазнина и разтопената мас .
С миксер разбиваме яйцата със захарта до побеляване.
Единия жълтък отделяме за намазване на приготвените курабийки.
Сместа изсипваме в кладенчето и замесваме и меко нелепнещо тесто.
Работим върху набрашнен плот.
Ако е необходимо, прибавяме още малко от брашното.
Тестото оставяме в купа, покрита със стреч фолио, и оставяме да почине 30 минути.
Разточваме го на кора с дебелина около 1 см.
С фигурка по избор изрязваме форми и ги подреждаме в тава с хартия за печене.
Разбиваме жълтъка с малко растителна мазнина и намазваме захаринките с помощта на четка.
Поръсваме ги обилно със захар.
Печем домашните сладки в предварително загрята на 180 градуса фурна с вентилатор за около 25 минути.
Поставяме Великденските захаринки в съд, покрити с памучна кърпа.