Начин на приготвяне
Тъй като ястието ще бъде изпечено, първо е необходимо да включите фурната на 180 градуса по Целзий за предварително загряване.
След това трябва да приготвите всички необходими продукти за ориз на фурна.
Оризът (дългозърнестият е по-добър) изплакнете добре няколко пъти със студена вода, докато водата стане напълно бистра и чиста.
Измийте всички необходими зеленчуци под течаща вода, подсушете върху хартиени кърпи и обелете.
Лукът трябва да бъде нарязан на ситно.
Морковите са най-добре нарязани на малки кубчета.
Нарежете целината на малки парченца.
Прехвърлете суровия измит ориз в огнеупорна чаша или чугунен съд за печене в желан размер.
Към него добавете всички нарязани преди това зеленчуци.
Подправете ориза със зеленчуци с всички необходими подправки - сол, малко червен пипер и чесън на прах.
Добавете и пилешкия бульон.
След като оризът в тавата и другите съставки се разбъркат добре, покрийте съда за печене с фолио. Отстрани плътно притиснете краищата, за да не прониква въздух.
След определеното време извадете тавата за печене от фурната и внимателно отстранете горния слой фолио. Подредете подготвения ориз на фурна с моркови и лук върху чинии за сервиране.
Поднесете печения ориз със зеленчуци в комбинация от доматена салата със сирене.