Начин на приготвяне
Лимоновите еклери са леки, ефирни, пълни с вкусен лимонов крем, гарниран с лесен шоколадов ганаш. Идеалният пролетен десерт!
Лимоновите еклери внасят ефирен и свеж аромат на лимон.
В тенджера изсипвате чашата вода, кравето масло, захарта и щипката сол. Когато сместа заври, изсипвате брашното наведнъж и започвате да бъркате с дървена лъжица, докато стане на кръгла топка. Прехвърлете тестото в друг съд да изстине леко.
След това добавяте едно по едно яйцата към вече охладеното тесто за еклери и разбивате с миксер до усвояването на всяко яйце. Прехвърляте сместа в пош. В тавичка за печене, покрита с хартия, шприцовате еклерчетата.
Печете на 180 градуса за 25 минути, без да отваряте фурната. Докато се пекат еклерчетата, приготвяте вкусен лимонов крем за тях.
В купа разбивате яйцата със захарта, брашното и 200 мл от млякото.
Останалото мляко оставяте на котлона да заври с настърганата лимонова кора. На тънка струйка изливате яйчената смес към горещото мляко и бъркате. Кремът се вари на бавен огън при непрекъснато разбъркване до сгъстяване.
Когато кремът е готов, прибавяте 1/2 пакетче масло и разбърквате отново. Оставяте крема да изстине на стайна температура.
За ганаша; разтопете шоколадовия чипс на водна баня със сметаната и разбъркайте добре да стане гладка смес.
След изпичането на еклерите, шприцовате крема с пош с дълъг накрайник в тях, като на едно или две места пробиете дупчици и ги пълните. Върху еклерите направете няколко ивички от шоколадовия ганаш или просто разтопен шоколад.
Неустоими еклери с лимонов крем!