Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Кремове»Кисел»Кисел от сухи шипки

Кисел от сухи шипки

Георги ЧечевГеорги Чечев
Новак
3371k282
Кисел от сухи шипки1 / 2
18/06/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
40 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • шипки - 8 с.л. сухи
  • захар - 1/2 ч.ч.
  • нишесте - 1/2 ч.ч. плодово
  • лимонов сок - 1 с.л.
  • вода - 3 ч.ч. или прясно мляко
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме сухите шипки добре и ги накисваме за 1 час в студена вода. След това ги сваряваме във водата, в която са киснали.

Отцеждаме, пасираме и отново връщаме в отварата от шипки. Прибавяме захарта и слагаме сместа да заври.

Изсипваме размитото в студена вода нишесте на тънка струя във врящата смес, като непрекъснато разбъркваме. Когато се сгъсти, отстраняваме кисела от огъня, подправяме с лимоновия сок и насипваме кремчето в купички.

Забележка: можем да използваме пресни шипки, като в този случай не ги накисваме във вода, преди да се свари.

Чуден кисел от сухи шипки.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: