Гръцки шоколадов сладкиш

Гръцки шоколадов сладкиш
Снимка: Кристиан Александров
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
70 мин.
Порции
4
"Ето за това говорим - неустоимо вкусен гръцки сладкиш, който се грижи за доброто ни настроение"

Необходими продукти

  • яйца - 3 бр.
  • брашно - 5 с.л.
  • какао - 4 с.л.
  • кафява захар - 4 с.л.
  • бакпулвер - 1/4 ч.л.
  • сол - 2 щипки
  • узо - 1 ч.л.
  • портокалови корички - 1 с.л. захаросани
  • масло - 2 с.л. - меко
  • ванилия - 1 пакетче
  • сметана - 3 с.л. течна
  • стафиди - 2 с.л. тъмни
  • шоколад - 100 г натурален
  • За глазурата
  • шоколад - 80 г натурален
  • масло - 1 с.л.
  • шоколад - натурален за украса
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбиваме яйцата с кафявата захар до пухкав крем.

Добавяме узото, ванилията, солта, маслото, сметаната и какаото и продължаваме да разбиваме.

Сипваме брашното и бакпулвера и разбиваме още 1-2 минути.

След това настъргваме шоколада в сместа, добавяме портокаловите корички и стафидите, разбъркваме с бъркалка и изсипваме сместа в тавичка, покрита с хартия за печене.

Заглаждаме и слагаме шоколадовия сладкиш да се пече на 180 градуса за 30 минути.

Приготвяме глазурата за гръцкия сладкиш, като разтопяваме шоколада заедно с маслото на водна баня.

Намазваме охладения сладкиш с глазурата и отгоре настъргваме на едро/ най- добре с нож/ натуралния шоколад.

Сервираме гръцкия шоколадов сладкиш след 4-5 часа или най-добре на другия ден.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: