Начин на приготвяне
В купичка затопляме млякото, добавяме 3 с.л. брашно, 1 с.л. захар и маята. Разбъркваме и оставяме за 5-6 минути.
Пресяваме брашното в голяма купа и добавяме сместа с маята, яйцето, останалата захар, солта, ваниловата захар, лимоновата захар, алкохола, олиото и маслото. Разбъркваме хубаво и омесваме гладко тесто за козунак. При необходимост добавяме още брашно, но на порции, така че да се получи нелепнещо тесто.
Оформяме тестото на топка и го покриваме с фолио. Оставяме го да втаса за 1 час.
След това разделяме тестото на 3 части. Оформяме всяка част на широка дълга лента.
Намазваме обилно с мармалад и внимателно затваряме тесто, за да обгърне мармалада. Усукваме, доколкото е възможно, като внимаваме да не изтича мармаладът, и оплитаме трите ленти на хлабава плитка.
Поставяме внимателно плитката в правоъгълна тавичка и покриваме с фолио.
Оставяме великденския козунак за 40-50 минути да се надуе още.
След това го намазваме с прясно мляко и го поръсваме обилно със захар.
Печем на 200 градуса около 25 минути или до готовност.