Начин на приготвяне
За тази нашенска солена торта вземете форма за торта с подвижен ринг, за да може да подредите благовете на тортата.
Първо сварете картофите, обелете ги и ги нарежете. Лука почистете, измийте и нарежете на ситно.
В дълбока купа разбъркайте сварените картофи, нарязания лук, 3-4 супени лъжици майонеза, сол и черен пипер на вкус.
Тази смес ще бъде най-долният пласт на картофената торта.
В подходяща чиния или кръгъл поднос изсипете тази смес и оформете като блат за торта, като добре притискате продуктите.
Граха и царевица отцедете, ако са от консерва. Киселите краставички също отцедете и нарежете на ситно.
Сварете яйцата, обелете ги и ги нарежете на ситно. В дълбока купа сложете царевицата, граха, киселите краставички и яйцата. Добавете малко майонеза, колкото да стане гъста сместа. Когато е готова, подредете втория пласт от тортата.
Шунката нарежете на много ситно. Почистете чесъна и го нарежете на съвсем ситно. Маслините нарежете на съвсем ситно. Морковите почистете, измийте и настържете на ситното на рендето. След това ги сложете в тензух, за да изстискате водата от тях. Това ще попречи след това да отделят вода и да втечнят последния блат.
В дълбока купа сложете шунката, чесъна, маслините, морковите и 1-2 с.л. майонеза. Разбъркайте добре продуктите и оформете третия блат на тортата.
Когато тортата е оформена, я намажете отгоре с майонеза. Настържете кашкавала и поръсете отгоре солената торта за гости.
Сложете я в хладилник за 2-3 часа.
Преди да поднесете, украсете тортата :)