Предвеликденска промоция от 24 до 30 Април. С отстъпки до 60%. Виж тук!

Ezine.bg»Рецепти»Баница»Тиквеник»Сиропиран тиквеник с галета

Сиропиран тиквеник с галета

Албена АсеноваАлбена Асенова
Гуру
6673k2k2k3
Сиропиран тиквеник с галета
Снимка: Албена Асенова
2 / 3
18/03/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
80 мин.
Порции
10
"Сиропиран тиквеник с галета - приказно пътешествие за небцето"

Необходими Продукти

  • кори за баница - 500 г Одрински
  • тиква - 500 г
  • захар - 1 к.ч.
  • канела - 1 и 1/2 с.л.
  • галета - 3 с.л.
  • олио - 100 мл
  • За захарния сироп
  • захар - 1 к.ч.
  • вода - 2 к.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо се приготвя захарният сироп, за да има време да изстине при заливането на готовия тиквеник. За целта в малка съдинка се смесват захарта и водата, слагат се на котлона и се загряват, докато захарта се разтопи.

Тиквата се обелва, почиства от семки и настъргва на едро ренде. Оставя се за около 15 минути да пусне сока си и се изстисква с помощта на ръцете. Изцедената тиква се слага в купа, където се смесва със захарта, канелата и галетата. Разбърква се хубаво до еднородност.

Взема се един лист от корите, намазнява се и отгоре му се поставя втори лист, който също се намазнява. Гребва се с лъжица от плънката и се разпределя върху намазнените кори. Корите се навиват на руло, след това допълнително се навиват и нареждат като сладка вита баница в намазнена тава.

По същия начин се процедира с останалите кори. След като се подредят всички кори, отгоре се намазват с малко олио. Тиквеникът се пече във фурна на 180 градуса за около 45 минути или до приятен загар.

След като се изпече нашият вит тиквеник, се залива с изстиналия захарен сироп и покрива с кърпа, за да се задуши. Накрая се поръсва с пудра захар.

Уникален сиропиран тиквеник с галета!

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: