Начин на приготвяне
Лукчетата се почистват и цели се слагат в тенджера с малко олио и вода, за да се задушат. Щом омекнат, се прибавят картофите, нарязани на средно големи парчета.
След като леко се задушат картофите, се прибавят червеният пипер, смлените или пасирани домати, а малко по-късно и консервираният грах.
В тенджерата се налива топла вода до нивото на картофите, добавя сол на вкус и яхнията с картофи и лук се оставя да се готви на не много силна температура.
Малко преди готовност на постната яхния се сгъстява с размито в малко количество вода брашно. Прибавя се сухият джоджен и се готви още около десет минути.
Лека и вкусна селска яхния подходяща както за обяд, така и за вечеря.
Селска картофена яхния с лукчета може да поднесете с топъл селски хляб без месене.