Начин на приготвяне
За плънката:
Каймата се запържва в тиган с половината зехтин при непрекъснато бъркане, докато побелее и стане на трохи. Към нея се добавя наситнени две скилидки чесън, кромид лук, сол, черен пипер, босилек и риган на вкус. Отстранява се от котлона, за да поизстине.
За соса:
Патладжанът се обелва, нарязва се на ситни кубчета и се посолява. След 15 минути се изстискват с ръце кубчетата патладжан, за да се отдели горчивината им.
Тиквичката се нарязва на кубчета, без да се бели. Главата кромид лук, заедно с две скилидки чесън се режат на ситно.
Доматите се обелват и нарязват на ситни кубчета.
В друг тиган в останалия зехтин се запържва лука, добавя се тиквичките и патладжаните. Когато зеленчуците се запържат до златисто, се добавят и доматите.
След като сосът заври, котлонът се намалява и се оставя да покъкри 10-15 минути.
Подправя се със сол, черен пипер, босилек, риган и чесън.
С поизстиналата плънка от кайма се пълнят канелоните, като се придържа с едната ръка единия отвор и леко се притиска пълнежа с пръсти, за да се напълнят хубаво. Нареждат се легнали плътно един до друг в намазана със зехтин тавичка.
Заливат се със соса така че да се покрият канелоните от всички страни и отгоре.
Канелоните се поръсват с малко зехтин и се изпичат в предварително загрята фурна на 200 градуса до готовност (около 35 минути).
Преди сервиране се поръсва с настърган кашкавал и ситно скълцан магданоз ястието от макарони на фурна.
Много вкусни пълнени канелони, които ще разнообразят трапезата ви!
Бон апети с пълнени канелони на фурна!