Ezine.bg»Рецепти»Рецепти за Здраве»Домашен кефир за здраве

Домашен кефир за здраве

Нина Б ИвановаНина Б Иванова
Копирайтър
46182130391
Домашен кефир за здраве2 / 6
20/01/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Общо
15 мин.
Порции
1
"Бъдете щастливи и енергични с домашен кефир за здраве"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 250 мл (домашно или купешко)
  • кефир - 2 - 3 супени лъжици от гъбата
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Гъбката се отглежда лесно и носи много ползи за здравето.

Вземете пластмасова купа и сложете 2-3 супени лъжици от гъбата. Прибавете 250 мл прясно мляко. Млякото трябва да е студено, за да не повреди кефирената гъба. Ако млякото е домашно, то тогава е задължително да го сварите и да изчакате да изстине напълно. Ако купувате мляко от магазина, то не е нужно да минава през термична обработка. Студено, извадено от хладилника е идеално за прибавяне към гъбата.

За да стане добре кефирът, е важно да използвате мляко с висок процент масленост. С мляко с масленост 3, 7 % кефирът става перфектен.

Винаги, преди да сложите кефир в млякото, трябва да го измиете добре. За целта използвайте пластмасова цедка и го измийте като не пускате прекалено силно чешмата, за да не се повредят зрънцата на гъбата. Миете, докато водата не стане бистра. При направата на кефир, се работи само с пластмасови прибори. Без метални съдове и прибори!

Когато сложите измитата гъба в млякото, похлупете купата и оставете на тъмно място. Не в хладилник! Добре е да е на стайна температура. От време на време можете да разбърквате кефира с пластмасова лъжица. Обичайно след около 24 часа прясното мляко се е превърнало в кисело, но не е гъсто. След около 48 часа вече имате гъст кефир, който отгоре образува дебел слой кисело мляко.

За да отделите готовия кефир от гъбата, трябва да вземете дълбока пластмасова купа и пластмасова цедка. Слагате цедката над купата и внимателно изсипвате готовия кефир заедно с гъбата в цедката. Разбърквате с пластмасова лъжичка, но внимателно, докато не се прецеди цялото количество кефир. Готовия кефир можете да съхранявате в стъклена бутилка или буркан в хладилника или в прохладно помещение вкъщи.

С времето гъбата ще става все по-голямо количество и съответно ще е необходимо да прибавяте по-голямо количество прясно мляко. Не бързайте от самото начало да слагате много мляко, защото кефирът ще става много бавно. Спазвайте пропорцията, с която сте започнали отначало и постепенно увеличавайте количеството прясно мляко, като се водите от размера на гъбката ви.

Ако в някакъв момент искате да оставите гъбата в покой, то тогава я сложете в съд, в който има мляко и вода в съотношение 1:1 и я оставете в хладилника. Така можете да я оставите около 10 дни до 2 седмици и след това е добре да смените водата с млякото. Винаги измивайте гъбката, преди да я прехвърлите.

Гъбата кефир е много полезна за вашето здраве. Тя има положителен заряд и затова никога не я продавайте, а винаги подарявайте! Бъдете здрави и щастливи!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: