Панагюрска луканка

ЗориЗори
Експерт
125
608
486
56
2
09/01/2020
"Домашно приготвеното мезе е най-вкусно, а тази панагюрска луканка върви толкова добре с чаша червено вино и приятна компания"
Приготвяне120 мин.
Общо120 мин.
Сготви+1 точка
6 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо9 395
  • Преглеждания за месеца16
  • Преглеждания за седмицата6
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена6

Необходими Съставки

  • съотношение на месото
  • говеждо месо - 50 %
  • свинско месо - 30 % от бут
  • сланина - 20 % прясна
  • подправки на кг месо
  • сол - 25 г
  • черен пипер - 5 г
  • кимион - 3 г
  • захар - 1 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Месото се почиства от сухожилия, нарязва се на едри парчета и се смесва със смлените подправки.

Престоява една нощ наредено върху скара или решетка на студено място, след което се смила в месомелачка с едра решетка.

Каймата се размесва хубаво няколко пъти в рамките на 10-12 часа, пълнят се телешки или свински черва.

Правят се люлки (подкови), който се завързват добре и се набождат с игла на няколко места, за да излезе въздуха.

Увисват се всички луканки на дървени пръти, които се поставят на сухо и проветриво място да съхнат, като през първата седмица се пресоват няколко пъти (докато са меки), за да добият плоска форма. При пресоването въздушните мехурчета се пукат с игла.

Тези колбаси се консумират изпечени на жар или изпържени.

След изсъхване, тънко нарязана, панагюрската луканка е много вкусно мезе.

Добър апетит!

Рейтинг

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар