Ezine.bg»Рецепти»Риба»Печена риба»Шаран с ориз и кисело зеле на фурна

Шаран с ориз и кисело зеле на фурна

ЧародейкатаЧародейката
Ветеран
2209569234
Шаран с ориз и кисело зеле на фурна
Снимка: Чародейката
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
70 мин.
Порции
6

Необходими продукти

  • шаран - 2 кг
  • сол
  • кисело зеле - 1 малка зелка
  • моркови - 1 бр., кисел от бидона със злето
  • олио - 150 мл
  • червен пипер - 2 - 3 ч.л.
  • ориз - 150 г
  • праз - 2 стръка
  • червен пипер
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистваме шарана от люспите, хрилете и вътрешностите. Осолява се отвътре и отвън, оставя се настрани.

Праза се нарязва на едро и го задушава за кратко в половината от олиото, към него се добавя измития и прецеден ориз.

След като стане стъклен, се поръсва със червен пипер. Налива се 150 мл от зелевата чорба, ако е много солена, се разрежда с вода, поставя се капак и изчаква оризът да поеме течността.

В друг съд се загрява останалото олио и се добавят нарязаното на ивички зеле и наситнения морков (от бидона със зелето), задушават се на бавен огън под капак за десетина минути.

След това зелето и оризът се прехвърлят в тавата, в която ще се пече шаранът и се смесват.

Прави се в сместа място за шарана, слага се отгоре и се полива със струйка мазнина, поръсва се с червен и черен пипер.

Налива се още малко вода или зелев сок. И печем нашия шаран с ориз и кисело зеле на фурна, на средна решетка в предварително загрята на 180 градуса фурна, за около 45 - 50 минути.

Добър апетит!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: