Начин на приготвяне
Почистваме шарана от люспите, хрилете и вътрешностите. Осолява се отвътре и отвън, оставя се настрани.
Праза се нарязва на едро и го задушава за кратко в половината от олиото, към него се добавя измития и прецеден ориз.
След като стане стъклен, се поръсва със червен пипер. Налива се 150 мл от зелевата чорба, ако е много солена, се разрежда с вода, поставя се капак и изчаква оризът да поеме течността.
В друг съд се загрява останалото олио и се добавят нарязаното на ивички зеле и наситнения морков (от бидона със зелето), задушават се на бавен огън под капак за десетина минути.
След това зелето и оризът се прехвърлят в тавата, в която ще се пече шаранът и се смесват.
Прави се в сместа място за шарана, слага се отгоре и се полива със струйка мазнина, поръсва се с червен и черен пипер.
Налива се още малко вода или зелев сок. И печем нашия шаран с ориз и кисело зеле на фурна, на средна решетка в предварително загрята на 180 градуса фурна, за около 45 - 50 минути.
Добър апетит!