Начин на приготвяне
Почистената от корите и семките тиква измиваме и подсушаваме. Настъргваме на едро ренде. Сипваме настърганата тиква в тенджера. Наливаме малко топла вода (100-150 мл) и олио (50 мл).
Прибавяме и ванилия (1-2 пакетчета) и подслаждаме с кристална захар (250 г или повече по вкус). Задушаваме тиквата, докато омекне и дръпваме от котлона да се охлади. Прибавяме няколко капки есенция ром и разбъркваме.
Разстиламе фините кори за баница на масата. Всяка кора прегъваме на две и слагаме от тиквата. Навиваме на руло и подреждаме в намазана с олио или покрита с хартия за печене тава.
Когато наредим всички рула с тиква в тавата, намазваме ги отгоре леко с четка с олио. И слагаме да изпечем тиквеника в загрята на 180 градуса фурна до златисто. Готовият тиквеник поръсваме отгоре с пудра захар.