Ezine.bg»Рецепти»Паста»Лазаня»Моята лятна лазаня

Моята лятна лазаня

ГеновеваГеновева
Копирайтър
2521k1k3
Моята лятна лазаня3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
80 мин.
Порции
8
"А лятото по традиция приготвяме точно тази сочна и ароматна лазаня - подаряваме ви рецептата"

Необходими продукти

  • патладжани - 1 бр. средно голям
  • тиквички - 1 бр. средно голяма
  • домати - 2 бр.
  • кашкавал - 200 г
  • топено сирене - 100 г
  • шунка - 200 г
  • заквасена сметана - 400 г
  • сол
  • черен пипер
  • босилек
  • за бешамела
  • прясно мляко - 1 л
  • брашно - 5 с.л.
  • сол
  • черен пипер
  • яйца - 3 бр.
  • индийско орехче
  • олио
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Патладжанът се измива, бели се, режи се на дълги ленти и се посолява. Оставя се за около 30 минути. Тиквичката се реже на дълги ленти и тя, осолява се и се оставя и тя за 20-30 минути. През това време си настържете кашкавал и топеното сирене и пригответе бешамелаов сос.

Бешамела приготвям, като в дълбока тенджера сипя повечко олио и като се сгорещи запържвам брашното в него. След това добавям студеното прясно мляко и бъркам енергично, докато се разтвори брашното, а не да остане на бучки.

Накрая добавям яйцата и разбърквам пак. Оставям за още 2 минути на котлона и изключвам. Овкусявам със сол, черен пипер и индийско орехче. Измиваме патладжана и тиквичката и ги оставяме да се отцедят. Разбиваме си заквасената сметана с малко вода, колкото да стане възможно да поливаме с нея.

Използвам продълговата тава, намазваме с олио най-отдолу и редим първи ред с тиквичките. Слагаме кашкавал и топено сирене отгоре и заливаме с бешамела. Втори ред редим шунка, отгоре кашкавал и половината смес от заквасена сметана.

Следващият ред е патладжан, кашкавал, топено сирене и поливаме с останалата заквасена сметана. Последен ред редим шунка, кашкавал, като оставяме кашкавал за отгоре и поливаме с бешамела. Печем в загрята фурна, докато се запече заливката и се получи кафеникава коричка.

Когато е готова, вадим и редим доматите отгоре, които сме ги нарязали на полумесеци и поръсваме ги с босилек и с кашкавал. Връщаме във фурната и печем, докато се запече кашкавала. Изключваме фурната и оставяме да се охлади. Не сервирайте зеленчуковата лазаня топла има вероятност да се разпадне, препоръчвам да я опитате, след като изстине.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: