Начин на приготвяне
Картофите се измиват и се сваряват. Охлаждат се, обелват се и се нарязват на дебели филийки.
Лукът и чесънът се нарязват на ситно и се запържват до прозрачност в олио. Добавя се замразеният спанак и се задушава на слаб огън до пълното му размразяване, като се разбърква често. Залива се с 2/3 от сметаната и се кипва на 3 минути. Овкусява се със сол и черен пипер.
Фурната се загрява до 180 градуса. В огнеупорна тава се подреждат нарязаните картофи. Отгоре се заливат със спаначената смес.
С помощта на лъжица се оформят 4 гнезда и във всяко се чуква по едно яйце. Отгоре се залива с останалата сметана и се поръсва с настърган кашкавал или парчета топено сирене. Пече се около 30 минути.