Начин на приготвяне
Патицата се измива, подсушава и се натрива отвътре и отвън с малко сол, смлян черен пипер, кимион, червен пипер и олио.
В дълбок тиган се сипва олиото и нарязаното на едро кисело зеле. Зелето се запържва, добавят се наситнените моркови и щом се задушат, се добавя предварително измитият ориз, накрая се поръсва с червения пипер. Към сместа се добавят две кафени чаши гореща вода или бульон и се изчаква да заври.
След това се изключва котлонът и с леко поохладената смес се пълни патицата и отвора се зашива с конец. Прехвърля се в гювеч, а останалата плънка се изсипва отстрани, пускат се и целите необелени скилидки чесън, дафиновите листа, зърната бахар, черен пипер и кимион.
Гювечът се захлупва и ястието се пече в умерена фурна (180 градуса) около час и половина.
След това гювечът се отхлупва и се връща във фурната за още 15 минути, докато патицата хване хубава апетитна коричка.
Пълнената патица с кисело зеле се сервира, разделена на порционни парчета.
Добър апетит!