Ezine.bg»Рецепти»Ястия с месо»Пилешко месо»Бирени мезета»Лесни пилешки крилца на фурна

Лесни пилешки крилца на фурна

ЧародейкатаЧародейката
Ветеран
2209569234
Лесни пилешки крилца на фурна6 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
75 мин.
Порции
4

Необходими продукти

  • пилешки крилца - 1.6 кг
  • лимонов сок - от 2 бр. лимони
  • масло - 1/2 пакетче от 125 г
  • червен пипер - 1 ч.л. пушен
  • чесън на прах - пакетче от 10 г
  • картофено пюре - 4 - 5 с.л. (на прах)
  • пипер меланж - 1 к.л. микс (черен, бял, розов пипер)
  • магданоз - 1 ч.л. сушен, стрит
  • копър - 1 ч.л. сушен, стрит
  • сушени зеленчуци - 2 ч.л. фино смлени микс (морков, целина, праз, лук)
  • сол - 1 к.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пилешките крилца се почистват от перушинки, измиват се и изцеждат от водата. С помощта на остър нож се сцепват леко през ставите, след което се прехвърлят в дълбок съд и се поливат се със сока от 2 броя лимони.

Съдът се покрива и се прибира на хладно за поне 30 минути. След това пилешките крилца се оцеждат. В широк тиган се загрява маслото, колкото да се разтопи, котлонът се намалява и крилцата се прехвърлят на порции по три-четири в него, като след няколко минути се обръщат.

Не е нужно да се пържат, а само да се задушат в маслото, докато сменят цвета си и побелеят.

В широка купа се смесват сухите съставки (пушен червен пипер, чесън на прах, картофено пюре, микс пипер меланж, сол, стритите сушени копър и магданоз, микс фино смлени сушени зеленчуци), разбъркват се хубаво и всяко крилце, веднага след като се извади от тигана с маслото, се потапя и овалва, след което се изтръсква и се прехвърля в тавичка върху леко намаслена хартия за печене.

Вече наредените крилца в тавата се поливат с останалото масло в тигана (около 2 супени лъжици).

Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна на средна решетка и включен вентилатор за около час, или докато придобият апетитен златисто-кафяв загар.

Поднесете пилешките крилца на фурна в порционни чинии, поръсете ги със сока от половин лимон и пожелание гарнирайте с леко пикантен млечен чеснов сос.

Добър апетит!

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: