Ezine.bg»Рецепти»Основни ястия»Запеканки»Картофена запеканка с кисело зеле и месо

Картофена запеканка с кисело зеле и месо

Картофена запеканка с кисело зеле и месо2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
4

Необходими продукти

  • свинско месо - 1 кг плешка с кост
  • картофи - 400 г
  • кисело зеле - 800 г
  • лук - 3 глави, кромид
  • сметана - 100 мл
  • бяло вино - 200 мл
  • маргарин - 3 с.л.
  • карамфил - 1 пъпка
  • дафинов лист - 1 бр.
  • горчица - 2 с.л.
  • захар - 1/3 ч.л.
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелете едната глава лук, направете в нея разрез, вкарайте в него дафиновия лист и боднете карамфилчето.

Сложете я заедно с месото от свинска плешка в тенджера, залейте ги с толкова вода, колкото да ги покрие, и ги варете на тих огън 2 часа.

Оставете месото да изстине, отстранете му мазнините и костта и го нарежете на парченца.

В голям тиган загрейте 1 с.л. маргарин, изпържете в него обелените и нарязани на кръгчета останали глави лук.

Добавете добре изцеденото и ситно накълцано кисело зеле и виното, подправете със захарта, сол и черен пипер и го задушавайте 30 мин.

Обелените картофи сложете да се варят 20 мин. в подсолена вода, отцедете ги и ги размачкайте, докато са горещи.

Прибавете към тях останалия маргарин, сметаната и горчицата, поръсете ги с черен пипер и сол и ги разбъркайте добре.

Намажете с мазнина тава, наредете в нея на пластове зелето, месото и пюрето и печете ястието 15 мин. в средата на предварително сгорещена до 200 градуса фурна.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: