Ezine.bg»Рецепти»Ястия с месо»Пуешко месо»Задушена пуйка»Задушено пуешко в сметанов сос

Задушено пуешко в сметанов сос

Задушено пуешко в сметанов сос2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
4
"Майсторско изпълнение на задушено пуешко месце в сметанов сос, добавете гарнитура от сварен ориз за завършек на перфектната чиния"

Необходими продукти

  • пуешко месо - 4 парчета филе по 200 г
  • праз - 3 стръка
  • чесън - 2 скилидки
  • босилек - 2 с.л.пресен
  • орехи - 100 г
  • нишесте - 1 ч.л.
  • сметана - 100 мл
  • портокалов сок - 300 мл прясно изцеден
  • коняк - 2 с.л.
  • зехтин - 4 с.л.
  • червен пипер - ½ ч.л.
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Начукайте леко пуешките филета, натрийте ги с обеления и пресован чесън, червения пипер и сол на вкус и ги оставете да отлежат 15 мин.

В голям тиган, в който сте загрели зехтина, изпържете филетата по 6-7 мин. от всяка страна, добавете почистения и нарязан на кръгчета праз и задушавайте още 5 мин., залейте с портокаловия сок и коняка и като сместа кипне, варете на тих огън 15 мин.

Накълцайте ореховите ядки, сипете ги в друг тиган, добавете сметаната, смесена с разбърканото в 2 с.л. вода нишесте, и гответе на тих огън, като бъркате, докато сосът се сгъсти.

Разпределете филетата по чиниите, полейте ги със соса, поръсете със ситно нарязания босилек и поднесете със сварен ориз.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: