Начин на приготвяне
Измиваме тиквичките (400-500 г), почистваме и белим. Нарязваме ги на малки парченца.
Лука (1 бр.) белим и режем на ситно. Измиваме моркова (1 бр.), белим кората и го настъргваме на ситно ренде.
В тенджерка слагаме зеленчуците. Ръсваме черен пипер, куркума, джиджифил и кимион на вкус. Наливаме топла вода (500-600 мл.) и зехтин (2 с.л.).
Варим супата, докато омекнат лукът, тиквичките и моркова, а течността да изври почти наполовина.
Тогава дръпваме съда от котлона и когато супата се охлади, я пасираме с пасатор, да стане хомогенна и гладка. Посоляваме на вкус. Свареното яйце (1 бр.), белим и настъргваме ситно.
Сервираме супата охладена, овкусена с оцет или сок от лимон и гарнирана с настъргано варено яйце и зелена подправка по вкус.