Начин на приготвяне
Скумриите се почистват от вътрешностите, хрилете и се измиват хубаво със студена вода. Главите и опашките не се махат. Оставят се в гевгир, за да се изцедят от водата или се подсушават с домакинска хартия. Правят им се по няколко не много дълбоки прорези (колкото да се мушне по резен лимон после) по кожата с остър нож.
Поръсват се отвън, в прорезите и в коремчетата със сол, прясно смлени черен пипер, кимион, сушен розмарин, едро смляно чили. Нарязаните на филийки скилидки чесън се намушкват в прорезите на рибите и в коремчетата.
Лимоните също се нарязват на полумесеци и се слага по един във всеки прорез, а останалите се пъхат в коремчетата на скумриите. Оставят за половин час на хладно да се овкусят.
След като са се овкусили достатъчно време, всяка скумрия се слага върху достатъчно голям лист алуминиево фолио, полива се със супена лъжица зехтин или олио и фолиото се сгъва на пакетче и се прехвърлят в тавичка.
Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса, на средна решетка и включен вентилатор около 25 - 30 минути.
Печената скумрия се поднася със свежа салата според сезона.
Добър апетит!