Ezine.bg»Рецепти»Основни Ястия»Сарми»Лозови сарми по гръцки

Лозови сарми по гръцки

Албена АсеноваАлбена Асенова
Гуру
6673k2k2k3
Лозови сарми по гръцки
Снимка: Албена Асенова
2 / 5
16/12/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
5
"Сега разбирате ли защо през почивните дни има такива опашки по границата с Гърция - всички искат да опитат тези лозови сарми"

Необходими Продукти

  • лозови листа
  • лук - 2 глави, стар
  • зелен лук - 1 връзка
  • ориз - 1 ч.ч.
  • копър - 1 връзка
  • магданоз - 1 връзка
  • сол
  • олио - 5 с.л.
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • маслини - 1/2 ч.ч. обезкостени
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лозовите листа се измиват и попарват за минута-две. след което се изваждат и отцеждат.

Главите стар кромид лук се почистват, разрязват се на четири и слагат в тенджера да се сварят. След като се сварят, се нарязват на ситно.

Пресният лук се почиства и нарязва на дребно. Слага се в тиган със сгорещено олио и се задушава. Щом омекне, към него се прибавят измитият ориз и чаша вода. След като набъбне оризът, се прибавят свареният лук, накълцаните пресен копър и магданоз.

Сместа се разбърква и овкусява със сол и черен пипер. Накрая се прибавят и нарязаните на дребно маслини. Оризът се разбърква и се дръпва от котлона. Гребва се с лъжица от него и се поставя в средата на лозов лист. Лозовият лист се прегъва и оформя като сармичка. Дъното на тенджера се намазнява.

Нареждат се на дъното и няколко лозови листа, а отгоре се подреждат завитите лозови сармички. В тенджерата се наливат около три чаени чаши вода, след което се слага на котлона. Сармичките се готвят на средна температура. Готовите сармички се сервират просто така или полети със сос.

Аз ги приготвих полети с традиционен бял сос. Той се приготвя, като в тенджерка се загряват две супени лъжици олио. Слагат се три супени лъжици брашно, а след като то се запържи, се прибавя кофичка кисело мляко, с разбити две яйца в него. Сместа се овкусява с малко сол и сосът за лозовите сарми по гръцки се оставя да заври, като периодично се разбърква, за да не загори.

Опитайте и вие тази класическа гръцка рецепта.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: