Вишновка

Вишновка
Снимка: Албена Асенова
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Общо
60 мин.
Порции
2
"Ако се питате как се приготвя вишновка, имаме подходяща рецепта за вас"

Необходими продукти

  • вишни - 2 кг
  • захар - 1 кг
  • ракия - 1 л
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Вишните се подбират да са здрави и добре узрели. Почистват се от дръжки (от костилки, ако желаете) и се измиват.

Измитият плод се поставя в трилитров буркан или шише с по-широко гърло. Отгоре вишните се посипват със захарта и се заливат с ракията. По желание може да се добави една или две бройки карамфил.

Вишните се разбъркват, за да се разтопи захарта. Бурканът се затваря плътно с капачка и се поставя да престои на слънце около 40 дни. През тези 40 дни е необходимо бурканът да се разклаща и обръща от време на време.

Готовата вишновка се прецежда през тензух и се прехвърля в чисти и сухи стъклени бутилки. Бутилките с готовия ликьор се съхраняват в килер или на друго тъмно място.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: