Начин на приготвяне
Измития и остърган морков нарежете на колелца, обеления кромид лук - на полумесеци, почистената от дръжката и семената чушка – на тънки лентички и ги пържете при непрекъснато бъркане 10 мин. в 3 с.л. зехтин.
Залейте ги с оцета, овкусете ги с черен пипер и сол, разбъркайте ги, похлупете съда и ги задушавайте на тих огън 15 мин., след което свалете сместа от котлона и я оставете да изстине.
Сварете макароните пене в подсолена вода според указанието на опаковката, сипете ги в гевгир, облейте ги със студена вода, оставете ги да се отцедят и ги сипете ги в дълбок съд.
Полейте ги с останалия зехтин, добавете задушените зеленчуци, изцедените и разполовени гъби и ситно нарязаните зелен лук, магданоз и розмарин, поръсете с черен пипер и сол и разбъркайте.
Нарежете сиренето на кубчета, а маслините на пръстенчета и украсете с тях готовата макаронена салата.
Макаронена салата със зеленчуци и гъби - класическа средиземноморска рецепта.