Арабски сладкиш Басбуса

Мария СимоваМария Симова
Копирайтър
3051k4k2
Арабски сладкиш Басбуса
Снимка: Мария Симова
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
45 мин.
Порции
10
"Дори по-вкусен от сладкишите, за които се говори в Арабските приказки, е този Басбуса"

Необходими продукти

  • брашно - 1 ч.ч.
  • грис - 1 ч.ч.
  • захар - 1 ч.ч.
  • кокосови стърготини - 1 ч.ч.
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • олио - 1 ч.ч.
  • яйца - 1 бр.
  • ванилова захар - 1 бр.
  • бакпулвер - 1 бр.
  • ядки - сурови за поръсване
  • сушени плодове - за поръсване
  • сироп
  • захар - 1 ч.ч.
  • вода - 0. 5 ч.ч.
  • лимонов сок - 2 - 3 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа смесете брашното, захарта, гриса, кокосовите стърготини, бакпулвера, ваниловата захар и разбъркайте. Прибавете киселото мляко, олиото и яйцето, разбъркайте до еднородна смес.

Намажете тавичка 20х30 см с малко олио, сипете и заравнете сместа, поръсете с суровите ядки и сухите плодове.

Поставете тавата в предварително загрята на 180 градуса фурна и печете за около 35-40 минути до златисто-кафяв загар.

Извадете сладкиша и го оставете за 20 минути настрани. През това време си пригответе сиропа, като смесите водата със захарта и лимоновия сок, варите за 3 минути.

Нарежете сладкиша на правоъгълни или квадратни парчета и залейте равномерно със сиропа, оставете да се хлади напълно и тогава сервирайте.

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: