Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Сладки и бисквити»Курабийки»Хрупкави великденски курабийки

Хрупкави великденски курабийки

Илияна ДимоваИлияна Димова
Копирайтър
148575563
Хрупкави великденски курабийки
Снимка: Илияна Димова
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
4
"Курабийки за Великден, с които да почерпите скъпи гости и близки у дома"

Необходими продукти

  • яйца - 5 бр.
  • захар - 2 и 1/2 ч.ч.(с вместимост на чашата 200 мл.)
  • ванилия - 2 бр.пакетчета
  • амонячна сода - 2 бр.пакетчета
  • сода за хляб - 1 ч.л.
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • кисело мляко - 1/2 ч.ч.
  • мас - 1 ч.ч. (разтопена и охладена)
  • брашно - 1 кг и 100 г приблизително
  • жълтъци - 2 бр. за намазване
  • олио - 2 - 3 с.л. за намазване
  • захар - кристална за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сипваме киселото мляко (1/2 ч.ч.) в купичка и към него прибавяме амонячна сода (2 пакетчета), сода за хляб (1 ч.л.), бакпулвер (1 ч.л.). Разбъркваме хубаво и оставяме настрани да шупне млякото.

В друга голяма купа, счукваме яйцата. Прибавяме кристална захар (2 и 1/2 ч.ч.) и ванилии (2 бр.). Разбиваме хубаво с миксер, за да стане пухкава смес. Продължаваме леко разбиването и наливаме поетапно, разтопена охладена мас (1 ч.ч.). Прибавяме и шупналото кисело мляко.

Разбъркваме хомогенно и оставяме сместа да поседи на стайна температура за 30 минути, като периодично разбъркваме, да се разтопи захарта. После постепенно слагаме брашно и омесваме гладко, нелепнещо тесто.

Завиваме тестото с найлоново фолио и оставяме на стайна температура за 3 часа (в стаята да не е много горещо). От готовото тесто с точилка разточваме листове с дебелина 5 мм и изрязваме фигурки с формички за курабийки.

Подреждаме курабийките в тава, върху хартия за печене, на разстояние една от друга, защото при печене стават по-големи. Намазваме курабийките отгоре с жълтъци, смесени с олио и поръсваме с кристална захар.

Печем в загрята на 180 градуса фурна до бледо розово. Готовите изпечени курабийки изваждаме от тавите и слагаме да се охладят върху решетка.

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: