Начин на приготвяне
Сипваме киселото мляко (1/2 ч.ч.) в купичка и към него прибавяме амонячна сода (2 пакетчета), сода за хляб (1 ч.л.), бакпулвер (1 ч.л.). Разбъркваме хубаво и оставяме настрани да шупне млякото.
В друга голяма купа, счукваме яйцата. Прибавяме кристална захар (2 и 1/2 ч.ч.) и ванилии (2 бр.). Разбиваме хубаво с миксер, за да стане пухкава смес. Продължаваме леко разбиването и наливаме поетапно, разтопена охладена мас (1 ч.ч.). Прибавяме и шупналото кисело мляко.
Разбъркваме хомогенно и оставяме сместа да поседи на стайна температура за 30 минути, като периодично разбъркваме, да се разтопи захарта. После постепенно слагаме брашно и омесваме гладко, нелепнещо тесто.
Завиваме тестото с найлоново фолио и оставяме на стайна температура за 3 часа (в стаята да не е много горещо). От готовото тесто с точилка разточваме листове с дебелина 5 мм и изрязваме фигурки с формички за курабийки.
Подреждаме курабийките в тава, върху хартия за печене, на разстояние една от друга, защото при печене стават по-големи. Намазваме курабийките отгоре с жълтъци, смесени с олио и поръсваме с кристална захар.
Печем в загрята на 180 градуса фурна до бледо розово. Готовите изпечени курабийки изваждаме от тавите и слагаме да се охладят върху решетка.