Начин на приготвяне
Разбийте яйцата със захарта и олиото, докато захарта се разтвори. Добавете бакпулвера, брашното и течната сладкарска сметана и разбъркайте (можете да ги добавите заедно; не е необходимо да се добавят едно по едно) и разбъркайте до хомогенна смес.
Нарежете ябълките на полумесеци и 1/3 от тях добавете в кексовата смес и разбъркайте.
За карамеления слой е необходимо в подходящ съд да карамелизирате захарта, като я разбърквате с дървена лъжица, докато захарта се разтопи и придобие карамелен цвят.
Готовият карамел сипваме във форма за печене с падащо дъно (с диаметър 20 см.) и с помощта на лъжица я разнасяме навсякъде.
Нареждаме върху карамела нарязаните ябълки (не се притеснявайте, ако карамелът се е стегнал - след като се изпече, той ще омекне и няма да се втвърдява повече) едно до друго, сипваме кексовата смес и изпичаме на предварително загрята на 160 графуса фурна с включена вентилация до готовност. След което можем да се насладим на един неустоим ябълков сладкиш.