Царевична пита за Цветница

21/04/2019
ВИОЛЕТА МАТЕВА
отВИОЛЕТА МАТЕВАЕксперт39051694
  • Приготвяне30 мин.
  • Готвене40 мин.
  • Общо70 мин.
  • Порции10
Сготви+1 точка
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо63
  • Преглеждания за месеца4
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

  • вода - 300 мл хладка
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • сода за хляб - 1 к.л.
  • олио - 4 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 2 ч.л.
  • мая - 20 г
  • слънчогледово семе - 50 г в тестото
  • царевично брашно - 250 г
  • бяло брашно - 3 ч.ч.
  • семена - за поръсване микс
  • олио - за намазване
  • масло - за намазване след печене
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В половината хладка вода се натрошава маята със захарта и две лъжици брашно, оставя се да шупне за 10 минути.

В тава смесваме двата вида брашно и оформяме кладенче.

Сипва се киселото мляко със сода за хляб, олио, сол, шупнала мая и разбъркваме на тесто. Замесва се, като се прибавят и сурови слънчогледови семена.

Оставя се да втаса 1 час на топло. Готовото тесто се оформя на фитил, разделя се на 2 части, а всяка на 6 парчета тесто.

Общо трябва да са 12 части като филии. Всяка се разтяга с пръсти на лента и навивам на рулце.

Нареждат се в тава 26 см, в средата се оформя като цвете, върху хартия за печене.

Последните парченца по края се оформят на фитил, прегъват се на две и се усукват.

С тях се запълва питката по краищата. Оставя се да втаса 20 минути, намазваме с олио с четка и поръсваме семена.

Печем в загрята фурна на 180 градуса с вентилатор за 40 минути , като към края се покрива с фолио. Изважда се върху решетка, намазваме с масло по края и покриваме с кърпа.[подобни рецепти тук]

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар