Начин на приготвяне
Почистеният и измит спанак се слага в растителното масло в щипка сол и се задушава 5 – 6 мин. Отцежда се и се нарязва много ситно.
От маслото, брашното и щипка сол се прави светла запръжка, която се разрежда със студеното мляко, кипва се при постоянно разбъркване и се вари 5 – 6 мин.
Отдръпва се от огъня и като се поохлади, се прибавя към спанака.
Яйцата се разбиват с малко сол и се примесват към спаначената смес, след което сместа се изсипва в намазана с мазнина и наръсена с галета форма.
Накипът се пече в силно загрята фурна 20 мин. Обръща се върху подходящо блюдо и се наръсва с настърган кашкавал.
Поднася се с варени в подсолена вода пресни картофи, наръсени с краве масло и нарязан магданоз.