Ezine.bg»Рецепти»Основни ястия»Яхния»Печена червена леща на фурна

Печена червена леща на фурна

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Новак
822693k
Печена червена леща на фурна4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
55 мин.
Общо
65 мин.
Порции
4
"Подаряваме ви една страхотна рецепта за печена червена леща"

Необходими продукти

  • червена леща - 300 г белена
  • киноа - 5 с.л., сварена
  • картофи - 1 бр., сварен
  • праз - 1 стрък
  • моркови - 1 бр.
  • чушки - 1 бр. червена пиперка
  • доматена салца - 1 к.ч.
  • червен пипер - 1 к.л., пушен
  • чесън - 3 скилидки
  • мазнина - 1 к.ч. растителна
  • чубрица - клонче
  • мащерка - 2 скръкчета
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • За гарниране
  • брускети - пълнозърнести
  • сушено месо - от бут, слайс
  • маслини - зелени
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накисваме лещата в студена вода от вечерта. Измиваме зеленчуците и ги нарязваме на ситни кубчета.

Изплакваме набъбналата леща и я заливаме със студена вода.

Поставяме тенджерата на котлона и щом водата заври, намаляваме температурата. Прибавяме растителната мазнина и нарязаните зеленчуци - праз, морков, чушка и скилидките чесън.

Поставяме клончето чубрица и добавяме червения пипер. След като лещата се свари, изсипваме доматената салца и посоляваме.

Яхнията къкри още 10-15 минути, докато сосът ѝ се редуцира. Прехвърляме ястието в тава, като прибавяме към него намачкания картоф и киноа.

Запичаме във фурна, до изпаряване на течността.

Поднасяме топла, гарнирана с по две брускети за порция с навито в маслина солено свинско месо. Аранжираме със стръкчета мащерка и люта чушка по желание.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: