Начин на приготвяне
Накисваме лещата в студена вода от вечерта. Измиваме зеленчуците и ги нарязваме на ситни кубчета.
Изплакваме набъбналата леща и я заливаме със студена вода.
Поставяме тенджерата на котлона и щом водата заври, намаляваме температурата. Прибавяме растителната мазнина и нарязаните зеленчуци - праз, морков, чушка и скилидките чесън.
Поставяме клончето чубрица и добавяме червения пипер. След като лещата се свари, изсипваме доматената салца и посоляваме.
Яхнията къкри още 10-15 минути, докато сосът ѝ се редуцира. Прехвърляме ястието в тава, като прибавяме към него намачкания картоф и киноа.
Запичаме във фурна, до изпаряване на течността.
Поднасяме топла, гарнирана с по две брускети за порция с навито в маслина солено свинско месо. Аранжираме със стръкчета мащерка и люта чушка по желание.