ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Бърз ръжен хляб

Бърз ръжен хляб

Maria KostoffMaria Kostoff
Новак
30791232
Бърз ръжен хляб
12/04/2013
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
1 бр.
"Бърз ръжен хляб за заети домакини"

Необходими Продукти

  • брашно - 300 г ръжено
  • брашно - 200 г пълнозърнесто
  • вода - 250 мл хладка
  • мая - 1 пакетче суха или 1/2 кубче прясна
  • зехтин - 2 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • мед - 1 с.л.
  • семена - за отгоре, по желание
* мерки и количества

Продуктите, които подбрахме за теб

Начин на приготвяне

Смесете вида брашно, добавете солта и сухата мая. разбъркайте хубаво и добавете меда и зехтина. Доливайте постепенно хладката вода и бъркайте. Замесете постепенно сравнително твърдо тесто, което не бива да лепне.

Премесете тестото върху набрашнен плот за около 10 минути. Оставете го да втаса за около 2 часа. След това остава само да оформите тестото в желаната от вас форма за хляб и да го сложите в тава с хартия за печене. Важното е тестото да не допира стените на тавата, за да има достатъчно място да бухне.

Оставете го да почине за половин час. Намажете го с малко зехтин и поръсете по желание с вид семена или овесени ядки.

Сложете ръжения хляб да се изпече в умерено загряна на 170 градуса. Печенето отнема около 1 час, но наблюдавайте кога ще стане готов, като проверите с клечка за зъби.

Готовия ръжен хляб поръсете с малко водичка и го покрийте с кърпа.

Рейтинг

4.4
53
41
31
20
10
Дай твоята оценка: