Начин на приготвяне
Първо приготвяме соса, като смесваме продуктите и ги овкусяваме с чесън и подправки. Поставяме го в хладилник, за да се овкуси.
За сместа за катмите разбиваме яйцата до хомогенност. Содата разтваряме в газираната вода, като към нея прибавяме киселото мляко или кефир, яйцата и щипка сол.
Изсипваме растителната мазнина и 1/3 от разтопеното масло. Прибавяме брашното на порции, докато получим консистенция на сместа по-рядка от кексовото тесто.
Печем катмите на сач или тефлонов тиган, като не щадим маслото за намазване на повърхността на съда за печене.
Гребвайте по черпак от сместа и с плавни движения разливайте по дъното на съда. Обръщате при готовност и от другата страна.
Готовите катми отново намазваме с масло, докато са още топли. Покриваме ги с памучна кърпа и ги оставяме да се охладят.
През това време приготвяме съставките за плънката.
Нарязваме пуешката /или пилешка/ шунка, киселите краставички и маринованите пиперки на средни зарчета.
Киселинността на чушките и краставичките балансира сладостта на царевицата и неутралния вкус на шунката. Комбинацията им с млечно-чесновия сос е божествена вкусотия.
Разбъркваме съставките в купичка, добавяме царевицата, настъргания кашкавал и овкусяваме с риган.
Половината част от катмата намазваме със соса. Поръсваме от съставките за пълнежа и прибавяме по малко от накъсания чедър слайс.
Завиваме на руло, като в двата края запечатваме предястието с клечки за зъби. Запичаме ги от двете страни върху нагорещен грил-тиган или скара, която е намазана предварително с мазнина.
Температурата на запичането им е средна, докато се получи хрупкава коричка и се разтопят сирената. Поднасяме запечени пролетни рулца от катми върху зелена салата, като не забравяме да отстраним клечките от предястието.