Начин на приготвяне
Празът, почистен и нарязан на колелца, се задушава в растителното масло до омекване. Добавят се доматеното пюре и черен пипер.
От млякото, яйцата, солта, содата и брашното се приготвя гъстичко палачинково тесто. На дъното на силно загрято тиганче, намазано с мазнина за пържене, с дълбока супена (разливна) лъжица се сага от тестото.
Като се изпече от едната страна, палачинката се обръща и се запича и от другата страна. Тиганчето се намазва отново с мазнина и по същия начин се изпържва втората палачинка и т.н.
Задушеният праз се разпределя в готовите палачинки и те се увиват на рула, наръсват се обилно с настърган кашкавал.
Приготвените пълнени палачинки запичаме във фурна до златиста коричка на кашкавала.