Начин на приготвяне
Пиперките се измиват и се попарват, след което се почистват от семето. Лукът се нарязва на ситно и се задушава в растителното масло. Прибавя се оризът, а след това и грисът да се позапържат. Сместа се посолява и се наръсва с червен пипер и магданоз.
Залива се с 1 чаена чаша гореща вода и се оставя да ври, докато течността попие. Подготвените пиперки се напълват с охладената смес, потапят се в брашно, нареждат се върху зелеви или лозови листа и се покриват също със зелеви или лозови листа.
Притискат се с порцеланова чиния и се заливат с разредения с 1 чаена чаша вода зелев сок. Варят се на тих огън.
Ако пиперките са варени със зелеви листа, се прави застройка от брашно (1 супена лъжица) и малко студена вода, която се сипва в соса на ястието, кипва се няколко минути и се оттегля от огъня.
Ако са приготвени с лозови листа, се прави застройка от яйцето и киселото мляко, след като ястието от пълнени чушки се отстранява от огъня.