ezine.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Яхния»Яхния от маслини и праз

Яхния от маслини и праз

Марио НиколовМарио Николов
Новак
447815238
17/01/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
60 мин.
Порции
4
"Страхотна яхния с праз и маслини - може би я познавате от преди"

Необходими Продукти

  • маслини - 300 г
  • картофи - 3 бр.
  • масло - 4 с.л. растително
  • праз - 4 стръка
  • домати - 4 бр
  • доматено пюре - 1 с.л.
  • лимони - 1 бр.
  • брашно - 1 с.л.
  • черен пипер - няколко зърна
  • дафинов лист - парче
  • зеленчукова отвара - 2 ч.ч. (или гореща вода)
  • магданоз
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Ситно нарязаният праз и картофи се задушават в растителното масло до омекване. Прибавят се ситно нарязаните домати заедно с доматеното пюре и щипка сол, разбъркват се добре и след 2 – 3 мин. се наръсват с брашното.

Заливат се със зеленчуков бульон и се кипват. Прибавят се дафиновият лист и черният пипер.

Сосът се оставя да поври на тих огън.

Прибавят се маслините (по желание почистени от костилките), а десетина минути по–късно – парченца от обеления и почистен от семките лимон.

Готовата зеленчукова яхния се наръсва с магданоз и се оттегля от огъня, като до поднасянето се държи похлупена с капак. Сервира се топла или студена с варен ориз и картофена салата.

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: