Начин на приготвяне
Продуктите ви трябва да са на стайна температура, а прясното мляко затоплено.
Активирайте маята с 1 ч.л. захар, 3 ч.л. сол, 2 с.л. от топлата вода или от прясното мляко.
През това пресейте брашното и направете кладенче, и добавете необходимите продукти, като отделите 1 жълтък за намазване на питата.
Омесете меко тесто, което да не лепи по пръстите (на мен ми трябваха около 800-900 г брашно). Намажете с маргарин и оставете покрито на топло.
Оставете са удвои обема си.
След като тестото е удвоило обема си, разточете цялото тесто на дълга кора с дебелина около 0.5 см. (получава се правоъгълник). Намажете с маргарин.
С нож за тесто и пица направете разрези от горе до долу (като оставяте около 1 см. разстояние от краищата. Увийте на руло, след това на охлюв.
Оставете питката да втаса, намажете с жълтък и изпечете на 180 градуса фурна до готовност.
Перфектна питка за Нова Година!