Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Новогодишна пита Охлюв

Новогодишна пита Охлюв

Йозлям КадироваЙозлям Кадирова
Експерт
3631k1k2
Новогодишна пита Охлюв
Снимка: Йозлям Кадирова
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
1
"Тя има всичко необходимо, за да бъде наречена перфектната питка за Нова година"

Необходими продукти

  • суха мая - 1 пакетче
  • прясно мляко - 200 мл
  • кисело мляко - 150 мл
  • вода - 50 мл
  • яйца - 2 бр.
  • сол - 3 ч.л.
  • брашно - колкото поеме
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Продуктите ви трябва да са на стайна температура, а прясното мляко затоплено.

Активирайте маята с 1 ч.л. захар, 3 ч.л. сол, 2 с.л. от топлата вода или от прясното мляко.

През това пресейте брашното и направете кладенче, и добавете необходимите продукти, като отделите 1 жълтък за намазване на питата.

Омесете меко тесто, което да не лепи по пръстите (на мен ми трябваха около 800-900 г брашно). Намажете с маргарин и оставете покрито на топло.

Оставете са удвои обема си.

След като тестото е удвоило обема си, разточете цялото тесто на дълга кора с дебелина около 0.5 см. (получава се правоъгълник). Намажете с маргарин.

С нож за тесто и пица направете разрези от горе до долу (като оставяте около 1 см. разстояние от краищата. Увийте на руло, след това на охлюв.

Оставете питката да втаса, намажете с жълтък и изпечете на 180 градуса фурна до готовност.

Перфектна питка за Нова Година!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: