Начин на приготвяне
Омесваме тесто, като разбиваме яйце (1 бр.) и към него наливаме леко затоплено прясно мляко (150 мл.). В киселото мляко (1/2 к.ч.), слагаме бакпулвера (1 к.л.) и суха мая (1 ч.л.). Разбъркваме и сипваме към яйцето и прясното мляко.
Ръсваме захар (1 ч.л.), сол (1 щипка) и ванилия (1 бр. пакетче). Наливаме и олио (1 с.л.) и краве масло разтопено (3 с.л.). Постепенно прибавяме брашно, за да получим меко и нелепнещо тесто.
Оставяме тестото завито с полиетиленово фолио на топло, на стайна температура, за 20 минути. После вземаме тестото и намазваме с олио. Правим на малки топчета. В средата на всяко слагаме парченце локум и отново правим топче.
Подреждаме така оформените локумки в тава върху хартия за печене, намазана с мазнина. Отгоре поръсваме локумките с кристална захар.
Слагаме в загрята предварително на 180 градуса фурна и печем до златисто. Готовите локумки, изваждаме от фурната, намазваме леко с четка с вода и завиваме да омекнат.