ezine.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Сочна баклава с какао и орехи

Сочна баклава с какао и орехи

ВИОЛЕТА МАТЕВАВИОЛЕТА МАТЕВА
Експерт
4291k1k5475
Сочна баклава с какао и орехи
Снимка: ВИОЛЕТА МАТЕВА
1 / 2
26/12/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
85 мин.
Порции
12

Необходими Продукти

  • кори за баница - 1 пакет 400 г
  • олио - 1 ч.ч. за поръсване
  • плънка
  • яйца - 4 - 5 яйца
  • захар - 1 ч.ч.
  • брашно - 3/4 ч.ч.
  • какао - 60 г тъмно
  • бакпулвер - 1 пакет
  • орехи - 1 к.ч. едра нарязани
  • сироп
  • захар - 2 ч.ч.
  • вода - 3 ч.ч.
  • ванилия - 1 бр.
  • лимонов сок - 3 с.л.
  • кокосови стърготини - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесва се захар, вода и ванилия в подходящ съд и се вари сироп за 5-10 минути, после се охлажда. Корите се разделят на две части.

В купа се разбиват яйцата със захарта с миксер, докато се разтопи. Добавя се брашното, пресято с бакпулвера и какаото.

Разбърква се и прибавяме едро нарязани орехи.

В правоъгълна тава се нареждат половината кори, като всяка се поръсва с олио.

Сипва се кексовата плънка и отгоре се нареждат останалите кори. Нарязва се на квадрати, заливаме по разрезите с олио и печем в загрята фурна 180°C около 35-40 минути до зачервяване.

Изважда се и заливаме баклавата с охладен сироп.

Оставя се да попие една нощ, после празничната баклава се сервира поръсена с кокосови стърготини.

Весели празници!

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: