Начин на приготвяне
Рибата се почиства от главите, перките и опашките и се сварява леко в подсолена вода. Изважда се, обезкостява се, обелва се и се накъсва на парченца.
Главите се почистват от хрилете и очите и заедно с костите и кожата се варят с целината, лука, морковите, дафинов лист, черен пипер, и корени от магданоз още 1 час.
Бульонът непрекъснато се отпенва, слага се оцетът и се прецежда през марля. Прибавя се желатинът, предварително накисват и разтворен на водна баня.
Бульонът се вари на тих огън 1 час, оставя се да се утаи и се прецежда. В подходящ съд се реди надробена риба и се залива с желиращия бульон. Оставя се да се охлади, за да се желира, и пак ред риба и бульон. Готовата Желирана риба тип пача се серива и след това се нарязва.