Начин на приготвяне
Дребно нарязаният лук се задушава в растителното масло.
Прибавя се оризът и се пържи до прозрачност, посолява се, залива се с 1 ½ чаени чаши гореща вода и се оставя на слаб огън, докато попие течността.
Като поизстине, оризът се наръсва с черен пипер и магданоз.
Отрязват се капачета на доматите, вътрешността им се издълбава с лъжичка, напълват се до ¾ от вместимостта им с ориза и се нареждат в намазаната с мазнина тавичка.
Ястието се долива отстрани с 3-4 супени лъжици гореща вода и се слага да се пече в умерено загрята фурна 15 мин.
Изваждат се пълнените домати се и се залива с пикантен доматен сос, приготвен по следния начин:
Претритата сурова вътрешност на доматите и меките домати се прибавят към светла запръжка от маслото и брашното заедно с виното, черен пипер и сол на вкус, няколко листенца от керевиз и пожелание стрит със сол чесън и щипка захар.
Сосът се кипва 4-5 мин, след което се излива върху доматите, които се пекат отново 10 – 15 мин, наръсват се с магданоз и настърган кашкавал и се поднасят.