Начин на приготвяне
Прясното мляко (250 мл) затопляме леко и наливаме в купа. Към него прибавяме суха мая, захар и брашно. С бъркалка разбъркваме хубаво и оставяме да се активира маята, като завиваме купата с фолио.
Когато е готова маята, прибавяме, разбити яйца, белтък /пресен/, кисело мляко (1/2 ч.ч.), сол (1 ч.л.) и олио (1 к.ч.). Разбъркваме и постепенно сипваме брашно, колкото е необходимо за гладко, нелепнещо тесто.
Завиваме тестото и оставяме за 15-20 минути на стайна температура (в стаята да е топличко.).
После от тестото правим няколко равни топки. Всяка разточваме с точилка и намазваме с разтопени мас и масло.
Ръсим със сирене и слагаме така всички кори една върху друга. Навиваме заедно корите на руло и режем на парчета.
Слагаме ти в тава, намазана с мазнина, на разстояние. Оставяме тутманика, да втаса и намазваме отгоре със смесени жълтък и олио.
Печем тутманика в нагрята на 180 градуса фурна до готовност. Поднасяме го топъл за закуска!