Ezine.bg»Рецепти»Ястия с месо»Свинско месо»Печено прасенце»Пълнено прасенце върху кисело зеле

Пълнено прасенце върху кисело зеле

Пълнено прасенце върху кисело зеле2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
150 мин.
Общо
200 мин.
Порции
6

Необходими продукти

  • прасенце - 1 бр.
  • черен дроб - 100 г
  • бял дроб - 100 г
  • кисело зеле - 1 глава
  • ориз - 450 г
  • лук - 1 глава кромид
  • стафиди - 1 к.ч.
  • лимонов сок - на вкус
  • коняк - 2 с.л.
  • мас - 250 г свинска
  • масло - 100 г краве
  • магданоз - ½ връзка
  • джоджен - 1 ч.л. сух
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте със студена вода опърленото и почистено добре отвътре и отвън прасенце и го натрийте с черен пипер и сол.

В половината от маслото и маста задушете наситнения лук.

Прибавете към него изчистения и измит ориз и пържете, докато стане прозрачен.

Добавете към лук и ориза сварените в подсолена вода и нарязани на дребно бял и черен свински дроб, накиснатите в коняка стафиди, черен пипер и сол.

Залейте получената смес с 3 ч.ч. от бульона, в който сте приготвили дроба, и варете около десетина минути.

След като бульона изври, добавете нарязания магданоз и стрития джоджен и разбъркайте.

Напълнете прасенцето с плънката и го зашийте.

Поставете го с подвити крачета в тава и го намажете с ¼ от маслото.

Печете прасенцето в умерена фурна, докато се зачерви и омекне, като го мажете няколко пъти със смес от останалото масло, коняка и лимоновия сок.

Когато печеното прасенце е готово, извадете го от тавата и отделете част от получения сос.

Прибавете към останалия в тавата сос предварително задушеното в останалата мас нарязано зеле и запечете за малко в умерена фурна.

Сервирайте пълненото прасенце цяло върху киселото зеле или оформете порции от накъсаното месо с гарнитура от зелето, плънката и полейте със соса.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: