Начин на приготвяне
Белим картофите, измиваме и слагаме да се варят в подсолена вода.
Праза нарязваме ситно. Сипваме в касерола, наливаме олио (1 с.л.), малко вода и щипка сол. Задушаваме докато изври течността и празът омекне. Дръпваме от котлона да се охлади.
Сварените картофи отцеждаме от водата. Когато се поохладят и не са много горещи, настъргваме или ги намачкваме. Прибавяме към тях праза, нарязан ситно пресен магданоз (може и сушен), сол и черен пипер на вкус.
В купичка счукваме яйцето и разбиваме с щипка сол. Половината разбито яйце наливаме при картофите и праза. Прибавяме натрошено сирене и оризово брашно (3 или 4 с.л.). Разбъркваме и от получената смес с леко влажни ръце оформяме кюфтенца.
Овалваме в картофено нишесте. Подреждаме в тава, върху хартия за печене, намазана с олио. Отгоре всяко кюфте мажем с останалото яйце, смесено с олио (1 с.л.).
Печем в силна фурна до златисто. Може да сервираме картофените кюфтета с Бял сос без варене от смесени кисело мляко и майонеза.