В различни краища по различен начин се прави.Вкъщи си го правя с прясно мляко, варя шкембето с телешки бульон и от бульона ползвам 2-3 черпака всичко друго е само прясно мляко.Масло и малко олио за запръжката и това е.В Турция шкембето ми харесва там е с кисело мляко и брашно тук този вариант не го харесвам защото не го правят като хората.
21.04.2024 13:15
а
незнам много хора коментират без да знаят за какво говорят в Асеновград имаше шкембежийница известна в цвл свят от къде ли не идваха да хапнат шкембе при Г ривата от Пловдив идваха сутрин за закуска
11.02.2016 08:31
12
4
никнай
Пепи, хич да не ти пука какво пишат "разбирачите' по-долу. Рецептата ти е добра а и всички други рецепти изписани тук от "разбирачите' са също добри - въпрос на вкус и традиции.
Само нещо да те корегирам - "телешко шкембе - 1 бр." не е мерна единица. В рецептите се рабити с мерки - грамове и милилитри.
11.02.2016 00:06
5
4
Нико
Аз запържвам червения пипер в краве маслол
10.02.2016 23:56
28
3
Сандо
Шкембе чорба с кисело млеко и яйца е все едно торта с шоколад и чесън. Прясно мляко,шкембе,по желание свинско краче докато се вари за аромат после го махам,по желание малко дафинов лист аз не слагам,запръжка масло олио и червен пипер и една малка лъжица готварска сметана това е шкембе. Люта препечена чушка е задължителна и Винен оцет с чесън. Когато добавяте запръжката разбърквате само на една страна,не варите с сол за да не стане жилаво, солта се слага накрая и се внимава с червения пипер да не прегори след като се запържи наливате прясното мляко бавно при пипера и после смесвате с бульона,Месото се накълцва, държи се отделно,желателно е с сатърче. Така го ядем Софянците,по-принцип не коментирам но няколко пъти бях подложен на кулинарен тероризъм из страната и пробвах такива бълвочи че извън София не смея да си поръчам Шкембенце.
30.05.2014 14:19
23
21
Ники
Истинската шкембе чорба се прави без яйца, с прясно мляко и запръжка от олио, брашно и червен пипер. Всичко друго са измишльотини. Колкото до оцета, той се слага по желание едва при консумацията на чорбата, а не докато се приготвя. Не е възможно прясното мляко да се пресече, освен ако е развалено. Дафинов лист, бахар и други такива не се слагат, или поне е въпрос на предпочитания.
06.02.2014 12:56
42
6
БАТЕТО от БЛ-ГРАД
ей симпатяги за супер шкембе рецептата е една:изчистеното сварено и нарязано шкембе доваряваме в 2л.вода с1дъф лист 1бах.2с.л.сол . варим 1,5л.прясно /домашно мляко/смесваме шкембето бульона млякото докато са топли разбъркваме и правим запръжката заряваме олио слагаме 2-3суп.л. червен пипер като внимаваме да не прегори след това сипваме в шкембето внимателно да не изкипи разбъркваме и след 10-20мин.сервираме непременно със сухи печени люти чушки и чесън с оцет.ако я подгревате след като сте сложили оцета се пресича но не винеги .
05.01.2014 20:07
13
13
митко
и аз съм от Бургас и никога не съм чувал добър готвач да прави шкембе с кисело мляко ти си идиот :) (има 1 трик да добавите 2-3 супени лъжици печено брашно така го правят на морето в Бургас)
13.11.2013 12:45
11
3
1
Людмил
Как се пече брашно
18.12.2016 23:14
1
1
Петьо
За да ядете вкусна шкембе чорба, след като сте го сварили и нарязали на дребно, направете му запръжка с олио,червен пипер и малко/МАЛКО/брашно.След това го оттеглете от огъня и като поизстине направете застройка с малко прясно мляко и жълтък от яйце. После всеки може да си слага чесън,оцет,лимон,черен пипер,люта чушка и т.н.Да ви е сладко!
12.11.2013 22:02
8
11
Любомир
Рецептата е объркана - шкембето не трябва да се мие!)
12.11.2013 20:58
8
11
Явор
ако ми направиш шкембе,със една чаша мляко,ще те изхвърля от вкъщи.
12.11.2013 18:49
21
5
Милен
Защо прясно мляко?!?Продължавате да грешите поголовно...Елате в Бургас да ядете шкембе-чорба, а не реплики на шкембе -крем супи и всичко останало!!!
12.11.2013 16:58
1
24
Диди
Това е истинската шкембе чорба!Не като някакъв си набеден "готвач",да ми слага кисело мляко и яйце!
11.09.2013 20:43
20
2
Ваньо
Никога не ми се е пресичало прясното мляко заради оцета, не мога да помогна
22.04.2012 21:12
3
1
Васил
Няма разлика когда слагам оцет във млякото. По време на готвене или на края... Оцета само докосне мялкото, то става пресечено. Това за мляко е нормально, то от всякаква киселина става пресечено, а оцета е киселина. Но при други става...млякото винаги исползвам най добро.(((
Само нещо да те корегирам - "телешко шкембе - 1 бр." не е мерна единица. В рецептите се рабити с мерки - грамове и милилитри.