Ezine.bg»Рецепти»Пица»Пица Марчело

Пица Марчело

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
6322k32
Пица Марчело1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
45 мин.
Порции
2-3 бр.

Необходими продукти

  • за тестото
  • мая - 25 г бирена
  • вода - 250 мл
  • картофи - 1 голям
  • зехтин - 50 мл
  • сол - 15 - 20 г
  • захар - 1 с.л.
  • брашно - 500 - 700 г
  • за отогре
  • чушки - 1 зелена
  • гъби - 5 броя
  • домати - 1 брой
  • маслини - няколко, без костилки
  • кашкавал - 200 г настърган
  • доматено пюре - 2 с.л.
  • сметана - 1 с.л. заквасена
  • сол
  • черен пипер
  • босилек
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете бирената мая в част от хладката вода и след като се разтвори, добавете 1 с.л. захар и 2-3 лъжици брашно, разбъркайте и оставете да втаса.

Отделно в голяма купа сипете останалата вода и излейте сместа с маята, добавете сварения и пюриран картоф, зехтина и добре объркайте. На порции добавете брашното със солта и постепенно замесете гладко тесто.

Тестото е готово, когато спре да лепне по ръцете. Оставете го два дни в хладилник да втаса, покрито с влажна кърпа и капак, а ако нямате време, го оставете за 1-2 часа на топло. От това тесто може да направите 2 големи и 3 по-малки пици.

Вземете 1/2 от тестото и го разстелете в голяма тава или подложка за пица. Отгоре го намажете с разбитите заедно сметана и доматено пюре. Поръсете с малко подправки и сложете да се пече за 10 минути в загряна фурна.

Щом се надигне леко, извадете и отгоре подредете филийки гъби, дълги ленти чушка, полумесеци домат и разпръснете маслини. Обилно поръсете с кашкавал, малко подправки на око и върнете пицата да се доизпече.

Рейтинг

4.2
52
42
31
20
10
Дай твоята оценка: