Начин на приготвяне
Разтворете бирената мая в част от хладката вода и след като се разтвори, добавете 1 с.л. захар и 2-3 лъжици брашно, разбъркайте и оставете да втаса.
Отделно в голяма купа сипете останалата вода и излейте сместа с маята, добавете сварения и пюриран картоф, зехтина и добре объркайте. На порции добавете брашното със солта и постепенно замесете гладко тесто.
Тестото е готово, когато спре да лепне по ръцете. Оставете го два дни в хладилник да втаса, покрито с влажна кърпа и капак, а ако нямате време, го оставете за 1-2 часа на топло. От това тесто може да направите 2 големи и 3 по-малки пици.
Вземете 1/2 от тестото и го разстелете в голяма тава или подложка за пица. Отгоре го намажете с разбитите заедно сметана и доматено пюре. Поръсете с малко подправки и сложете да се пече за 10 минути в загряна фурна.
Щом се надигне леко, извадете и отгоре подредете филийки гъби, дълги ленти чушка, полумесеци домат и разпръснете маслини. Обилно поръсете с кашкавал, малко подправки на око и върнете пицата да се доизпече.